Fashion stories

5 Εμβληματικά Πανωφόρια Που Άλλαξαν Την Ιστορία Της Μόδας

5 Εμβληματικά Πανωφόρια Που Άλλαξαν Την Ιστορία Της Μόδας

Η μόδα ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας: είτε εμπνεόταν από εκείνη, είτε με βάση τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις την σχολίαζε. Μάλιστα, κάποιες φορές ο σχολιασμός της ήταν τόσο ισχυρός που κατάφερε να δημιουργήσει… νέα ιστορία.

Σήμερα, το «μάθημα» περιλαμβάνει πέντε εμβληματικά πανωφόρια που έγραψαν τη δική τους ιστορία μόδας, κατάφεραν ν’ αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών γυναικών, να μπουν στη wish list κάθε fashionista που σέβεται την γκαρνταρόμπα της και εν τέλει να διεκδικήσουν μια θέση στα διαχρονικά κομμάτια που αγαπάμε να φοράμε.

1| The Iconic Tweed Chanel

«Υπάρχουν μερικά ρούχα που θα είναι πάντα μα πάντα στη μόδα: το τζιν, το λευκό t-shirt κι ένα σακάκι Chanel», όπως έχει δηλώσει ο Creative Director του οίκου Karl Lagerfeld.

Ας πάμε όμως πίσω στο 1954, όταν η Coco Chanel σχεδίασε το πρώτο ιστορικό tweed σακάκι. Η ιστορία έχει ως εξής: H χαρισματική σχεδιάστρια δανείστηκε ένα σακάκι του συντρόφου της Δούκα του Westminster και τότε εμπνεύστηκε το στυλ του ανδρικού σακακιού σε μια πιο γυναικεία γραμμή, ενώ «δανείστηκε» την tweed υφή που απογείωσε την έμπνευσή της.

Η δημιουργία της κατέκτησε τα catwalks, αγαπήθηκε από γνωστές προσωπικότητες παγκοσμίως (βλέπε Jackie Kennedy και Brigitte Bardot), ενώ απέδειξε πως για να είσαι elegant δεν είναι απαραίτητο να είσαι στιλιστικά «φλύαρη».

2| The Legendary Montgomery

Το όνομα ενός απ’ τα πιο αγαπημένα, διαχρονικά και πολυφορεμένα παλτό στην ιστορία της μόδας ανήκει σ’ έναν θρυλικό Βρετανό στρατάρχη. Ο Bernard Montogomery συνέδεσε το όνομά του με τη διάλυση των Ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, κατάφερε να γράψει ιστορία και στη μόδα χάρη στο θρυλικό παλτό του το οποίο επέμενε να φορά, ακόμα και στις «επίσημες» φωτογραφίσεις.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία: Η εταιρεία Gloverall ξε-πούλησε τα αποθέματα του στρατού κι αναγκάστηκε να επανακυκλοφορήσει το χαρακτηριστικό πλέον σχέδιο, το οποίο φορέθηκε παντού, τρύπωσε στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και αποτελεί έως και σήμερα ένα must have πανωφόρι!

3| The rebellious leather jacket

Άλλο ένα fashion λάφυρο απ’ το… μέτωπο. Το δερμάτινο jacket άρχισε την καριέρα του κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (ναι, ναι, το γνωστό δερμάτινο bomber που φορούσαν οι πιλότοι των αγωνιστικών αεροπλάνων), αλλά έναν Παγκόσμιο Πόλεμο αργότερα «ταξίδεψε» στο Χόλυγουντ (στα 50’s το απογείωσε ο Μάρλον Μπράντο στην ταινία «Ο Ατίθασος»), στις μουσικές σκηνές των sixties, αλλά και στις γυναικείες γκαρνταρόμπες –επιτέλους- στα eighties, σηματοδοτώντας μια έκρηξη φεμινισμού. Ένα τόσο ταξιδιάρικο πανωφόρι, οφείλει στον εαυτό του μια ταξιδιάρικη συνέχεια και αυτή του ανήκει μέχρι και σήμερα.

4| Το σακάκι των 80’s

Μιλώντας για τα eighties και το φεμινισμό, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί το σακάκι, αυτό το γνωστό, άκαμπτο, φουσκωμένο με βάτες πανωφόρι που αποτέλεσε ωδή στην εργασιακή ισότητα των δύο φύλων. Ένα στιλιστικό μανιφέστο που περικλείει τη λυπηρή διαπίστωση πως οι γυναίκες πρέπει ν’ απαρνηθούν τη θηλυκή τους πλευρά αν θέλουν να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες και να κάνουν καριέρα. Περίπου 40 χρόνια αργότερα, οι βάτες έφυγαν, το βάρος στους ώμους, όμως, παραμένει.

5| The exotic Kimono

Last but not least, μία παραδοσιακή φορεσιά που κατάφερε να μας κλέψει την καρδιά. Το κιμονό, αποτελούσε μια καθημερινή επιλογή ντυσίματος των Ιαπώνων απ’ το 1185. Κάποια κομμάτια, λένε, ήταν έργα τέχνης και μπορεί να κόστιζαν όσο ένα σπίτι. Μάλιστα, οι οικογένειες συχνά τα άφηναν ως παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Όλα αυτά έως το 1900 περίπου, όταν ο αυτοκράτορας Μεϊτζί αποφάσισε πως ήταν πλέον passé και ενθάρρυνε το πλήθος ν’ ακολουθήσει έναν πιο δυτικό τρόπο ντυσίματος. Πού να φανταζόταν ότι αργότερα οι Δυτικοί, θ’ αγαπούσαν τόσο αυτό το πολύχρωμο exotic πανωφόρι που θα το έκαναν μέρος της δικής τους καθημερινότητας!

Βγάλε μία φωτογραφία απ’ το δικό σου «ιστορικό» κομμάτι που δεν αποχωρίζεσαι απ’ την ντουλάπα σου και ανέβασέ το στο Instagram με το hashtag #sanaeriko